دکتر شهزاد شریف زاده / زایمان و بارداری / هر آنچه در مورد زایمان طبیعی لازم است بدانید
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

هر آنچه در مورد زایمان طبیعی لازم است بدانید

بارداری و زایمان فرآیندهای شگفت انگیزی هستند که اکثر زنان در طول حیات خود حداقل یک بار آن را تجربه می کنند. اما تشخیص اینکه کدام یک از زایمان طبیعی یا زایمان سزارین برای مادر مناسب است بسیار دشوار است. اگر تصمیم به زایمان طبیعی دارید، باید توجه داشته باشید که در جریان زایمانداز داروهای ضد درد استفاده نخواهید کرد یا مداخله پزشکی، برش و … در طول زایمان خود نخواهید داشت. بنابراین اتخاذ این تصمیم که شما زایمان طبیعی را انتخاب کنید، به این معنی است که شما باید به طور فعال برای دردهای مربوط به زایمان آماده شوید. اما در کنار این ترس ها، زایمان طبیعی همچنین می تواند مزایای متعددی را به همراه داشته باشد. امروزه به دلیل نقاهت کوتاه و مزایای زیاد زایمان طبیعی، بانوان زیادی آنرا ترجیح می دهند. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در این مورد بدانید.

زایمان طبیعی چیست؟

زایمان طبیعی به عنوان زایمان بدون دارو شناخته می شود که در آن، نوزاد از راه واژن و بدون بیهوشی و یا داروهای کنترل کننده درد به دنیا می آید. در بسیاری از موارد، در صورتی که تکنیک های تنفس و یا روش های کنترل درد به خوبی انجام شوند، دیگر نیازی به استفاده از دارو در طول زایمان نخواهد بود. این زایمان در واقع با وضعیت بدنی انسان سازگاری بیشتری دارد، لذا پس از زایمان معمولا مادر حال عمومی خوبی داشته و می تواند خیلی زود به حالت طبیعی باز گردد. همچنین در موارد زایمان زودرس پزشک معمولا زایمان طبیعی را پیشنهاد می نماید.

زایمان طبیعی

دلایل انتخاب زایمان طبیعی

اما چرا برخی مادران می خواهند کودک خود را از راه زایمان طبیعی به دنیا بیاورند؟ فرق این زایمان با زایمان سزارین چیست؟ در این جا به برخی دلایل انتخاب این روش زایمان می پردازیم:

  • مادر قادر به لمس تمامی مراحل به دنیا آمدن کودک خود می باشد.
  • اعتقاد به این موضوع که زایمان، تجربه طبیعی است و نباید در آن از هیچ گونه دارویی استفاده شود.
  • به دلیل عدم استفاده از دارو، هیچ گونه عوارض دارویی مانند تهوع مشاهده نخواهد شد.

برای زایمان طبیعی چه آمادگی نیاز است؟

قبل از زایمان و در طول بارداری، شرکت در کلاس های بارداری و یادگیری تکنیک های تنفس می تواند مفید باشد. یکی از مهم ترین مزایای عدم استفاده از دارو این است که مادر می تواند حرکات آزادانه خود را داشته باشد و در پوزیشنی قرار بگیرد که درد کمتری را احساس کند. این پوزیشن ها قبل از زایمان به مادر آموزش داده خواهند شد.

هزینه زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

زایمان طبیعی شامل سه فاز است که فاز اول خود شامل سه مرحله می باشد:

فاز اول زایمان

  • در ابتدا، مادر متوجه انقباضاتی در رحم خود می شود که می تواند تا چند روز ادامه پیدا کند. با هر بار انقباض، دهانه رحم نازک و گشادتر خواهد شد. تجربه هر خانمی از میزان انقباضات متفاوت خواهد بود.
  • مرحله فعال، که در این مرحله به شدت و تعداد انقباضات افزوده می شود. می توان گفت در این مرحله، دهانه رحم به میزان سه تا چهار سانت گشاد خواهد شد. مدت زمان این مرحله در خانم هایی که اولین تجربه زایمان خود را دارند، طولانی تر از خانم هایی است که قبلا زایمان طبیعی داشته اند.
  • مرحله انتقال که کوتاه ترین مرحله زایمان است و مادر احساس می کند انقباضات پشت سر هم تکرار می شوند. این مرحله خبر از نزدیک شدن زمان زایمان را می دهد.
  • توصیه می گردد که مادر حتما واکسیناسیون در دوران بارداری را جدی بگیرند.

مرحله دوم زایمان

در این مرحله، مادر باید بدون استفاده از دارو، فشارهایی را به خود وارد کند. ممکن است مادر مقدار کمی سوزش را احساس کند که آن هم به این دلیل است که سر جنین به سمت دهانه واژن کشیده می شود.

با خارج شدن سر نوزاد، مادر احساس آرامش و درد کمتری خواهد داشت.

مرحله سوم زایمان

در این مرحله، جفت نیز انتقال پیدا می کند و زمانی که جفت خارج شود، زایمان نیز پایان خواهد یافت. البته ممکن است در این مرحله نیز مقدار کمی انقباض احساس شود.

تیم پزشکی، در تمامی مراحل زایمان، مادر را حمایت می کنند تا از سلامت مادر و نوزاد اطمینان حاصل شود. از آن جایی که در این روش زایمان، از هیچ گونه داروی مسکنی استفاده نمی شود، گزینه های زیر می تواند به حفظ آرامش مادر کمک کند:

  • آب درمانی
  • کنترل تنفس
  • تکنیک های حفظ آرامش
  • گوش دادن به موسیقی آرام
مزایای زایمان طبیعی

مزایای زایمان طبیعی

  • زایمان طبیعی کم تهاجمی است: وقتی اپیدورال را برای کمک به مدیریت درد انجام می دهید، دارویی دریافت می کنید که اعصاب نخاعی شما را بی حس می کند، اما با هورمون های شما نیز تداخل دارد. در حالی که این داروها درد شما را کاهش می دهند، می توانند روند زایمان را نیز کند کرده و حرکت نوزاد را به موقعیت ایده آل دشوارتر کنند. در زایمان هایی که شامل اپیدورال است، به احتمال زیاد مداخلات پزشکی مانند ساکشن خلاء، فورسپس یا سایر داروها برای کمک به زایمان و زایمان شما مورد نیاز است. بدون دارو یا مداخلات تهاجمی در طول زایمان، می توانید انتظار بهبودی سریع تری داشته باشید.
  • احساس توانمندی در مادر: امروزه برای آماده شدن برای زایمان پزشک آموزش هایی را به مادر می دهد. برای مثال یادگیری تکنیک های مدیریت درد برای کمک به مدیریت درد زایمان. استراتژی های رایج مدیریت درد در حین زایمان شامل تکنیک های آرام سازی، هیپنوتیزم و ماساژ است.
  • عدم از دست دادن آگاهی: در زایمان طبیعی مادرکاملاً از کل روند زایمان آگاه می شود و توانایی حرکت آزادانه را دارد که باعث راحتی بیشتر مادر می شود. مسکن‌ها می‌توانند مادر و نوزاد را بی‌حال کنند و اپیدورال حرکات شما را محدود می‌کند، زیرا باعث بی‌حسی در قسمت پایین بدن شما می‌شود. زایمان به پشت می تواند زمان زایمان شما را کند کند و کودک شما را در معرض خطر قرار دهد. هنگامی که شما حرکات نامحدودی دارید، می تواند درد شما را کاهش دهد، گردش خون را افزایش دهد، کیفیت انقباضات شما را بهبود بخشد و منجر به تولد کودک شما به بهترین شود. همچنین مادر هنگامی که کودک به دنیا می آید، می تواند از لحظه به لحظه ملاقات اول نهایت لذت را ببرید.
  • برای کودک امن تر است: انجام اپیدورال در حین زایمان می تواند باعث کاهش فشار خون شما شود که به این معنی است که خون غنی از اکسیژن کمتری به جنین شما می رسد. همچنین می‌توانید اثرات اپیدورال را روی نوزاد تا یک ماه پس از تولد مشاهده کنید، زیرا کبد آنها داروها را پردازش می‌کند. این نشانه ها شامل داشتن حرکات کمتر، هوشیاری کمتر و عدم توانایی در جهت گیری است. مصرف داروهای مسکن در حین زایمان همچنین می تواند توانایی کودک شما را برای تنظیم دمای بدن کاهش دهد، رفتار عصبی او را تغییر دهد یا سیستم تنفسی و عصبی مرکزی او را تحت فشار قرار دهد.
  • به شیردهی کمک می کند: هنگامی که از زایمان طبیعی استفاده می کنید، به شما کمک می کند شیردهی را راحت تر شروع کنید. داروها و مداخلات پزشکی نه تنها روند زایمان طبیعی را مختل می‌کنند، بلکه احتمال اینکه نوزادی که از داروهای ضد درد بی‌قرار است، بخواهد غذا بخورد نیز کمتر است. زایمان طبیعی همچنین باکتری های روده کودک شما را بهبود می بخشد، که نقش اساسی در ساخت و حفظ هضم مناسب و سیستم ایمنی قوی ایفا می کند.

بعد از زایمان طبیعی، چه مراقبت هایی نیاز است؟

  • هر مادری، تجربه متفاوتی از زایمان طبیعی خواهد داشت. برخی چند ساعت بعد از زایمان احساس خوبی دارند و برخی دیگر بعد از گذشت چند روز تا چند هفته. در صورتی که در طول زایمان ناحیه پری نئوم دچار کشیدگی شود، مادر التهابی را در این ناحیه احساس خواهد کرد. جهت رفع این مشکل می توان از کمپرس یخ نیز استفاده کرد.
  • توصیه می شود بعد از زایمان، مادر راه رفتن و پیاده روی را در برنامه خود داشته باشد و به رژیم غذایی اهمیت دهد تا از بروز یبوست نیز پیشگیری به عمل آید.
  • تمرینات کگل، از جمله ورزش هایی است که به خانم ها بعد از زایمان طبیعی و به منظور تقویت عضلات لگنی توصیه می شود.
  • بلافاصله بعد از زایمان، مادر می تواند کودک خود را در آغوش بگیرد و اولین تجربه شیردهی را داشته باشد. چند روز بعد از زایمان، مایع مغذی به نام کلستروم در سینه ها تولید می شود، که به تقویت سیستم ایمنی نوزاد کمک خواهد کرد.
عوارض زایمان طبیعی

هزینه زایمان طبیعی

هزینه زایمان طبیعی بسته به بیمه درمانی، نوع بیمارستان، تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که با متخصص مشاوره شود.

عوارض زایمان طبیعی

زایمان طبیعی با وجود مزایای زیاد ممکن است عوارض نظیر خطر آسیب مثانه، عفونت مثانه یا بی اختیاری پس از زایمان را افزایش دهد. احتمال وقوع این عوارض در صورت انجام زایمان طبیعی توسط پزشک متخصص بسیار محدود بوده و البته شایان ذکر است که این مشکلات با درمان های امروزی به سادگی قابل درمان هستند و مادر اکیدا مشکلات زیاد زایمان سزارین را تجربه نمی کند.

کلام آخر

برخی مادران ترس از درد زایمان طبیعی را دارند، اما این را باید بگوییم که با انجام تکنیک های آموزش داده شده در کلاس های بارداری و تغییر پوزیشن در طول زایمان، میزان درد به حداقل می رسد و مادر تجربه شیرینی را پشت سر خواهد گذاشت.

بهترين جراح زيبايي واژن در اصفهان

دکتر شهزاد شریف زاده

فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه نجف آباد سال۱۳۸۲
فارغ التحصیل تخصص زنان ‌زایمان از دانشگاه جندی شاپور اهواز

مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

2 دیدگاه ها
  1. ممنون از مطالب خوبتون من تو ماه هشتم بارداری هستم و خیلی به دردم خورد

    پاسخ
    • تشکر از شما

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + 7 =

تماس با پزشک