دکتر شهزاد شریف زاده / بیماری و مشکلات زنان / نکات مهم درباره تست پاپ اسمیر که نمی دانید
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

نکات مهم درباره تست پاپ اسمیر که نمی دانید

یکی از حیاتی ترین اندام های خانم ها، رحم می باشد. مراقبت و بررسی آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رحم مکانی است که در آن جنین بزرگ می شود و از جنین محافظت می شود. رحم کارکرد بسیار مهمی برای زنان دارد. گاهی اوقات به دلایلی سلول های دهانه رحم، دچار تغییراتی می شوند و تعادل چرخه ی تولید سلول ها، به هم می خورد. سلول های دهانه رحم، بیش از حد تولید می شوند و پس از مدتی به سرطان تبدیل می شود. یکی از رایج ترین سرطان ها در بین خانم ها، سرطان دهانه رحم می باشد. شیوع این سرطان زیاد می باشد و باید زنان بسیار مراقب باشند و مدام تست های غربالگری انجام دهند. یکی از تست هایی که خانم ها باید هرچند وقت یکبار انجام دهند، تست پاپ اسمیر می باشد. جهت آشنایی با آن، ما را همراهی کنید تا اطلاعات جامع و مفیدی کسب کنید…

تست-پاپ-اسمیر

تست پاپ اسمیر چیست؟

پاپ اسمیر، یک آزمایش غربالگری می باشد، که با نمونه برداری از سلول های دهانه رحم، به تشخیص سلول های غیر عادی و سرطانی دهانه رحم کمک می کند. با این تست می توان سرطان دهانه رحم را در مراحل اولیه ی آن، شناسایی کرد و درمان کرد. دهانه رحم در بالای واژن و پایین رحم قرار دارد. اگر سرطان دهانه رحم را بتوان زود تشخیص داد، احتمال درمان بیشتر خواهد بود. نخستین گام جهت تشخیص این سرطان، انجام تست پاپ اسمیر می باشد. این تست با هدف غربالگری انجام می شود. معمولا همراه این تست، معاینه لگن نیز انجام می شود. در زنانی که بالاتر از 30 سال سن دارند، همراه پاپ اسمیر، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی یا همان زگیل تناسلی انجام می شود.

آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی، جهت تشخیص ویروس HPV انجام می شود. ویروس  HPV، نوعی عفونت است که زنان در اثر مقاربت به آن مبتلا می شوند. گاهی اوقات ممکن است این ویروس باعث سرطان شود.

چه افرادی باید تست پاپ اسمیر انجام دهند؟

پزشکان توصیه می کنند که زنان از 21 سالگی باید پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان از 21 سالگی تا  65 سالگی، هر 3 سال یکبار، موظفند آن را انجام دهند. در زنان بالای 30 سال، اگر همراه پاپ اسمیر آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی انجام شود، به جای 3 سال، 5 سال یکبار باید این آزمایش ها را تکرار کنند. در بعضی شرایط، پزشکان توصیه می کنند که زنان باید به صورت مکرر این تست را انجام دهند. این شرایط عبارت اند از:

افرادی که به بیماری HIV مبتلا هستند. زنانی که سابقه مصرف سیگار داشته باشند. زنانی که تحت درمان شیمی درمانی یا پرتو درمانی می باشند. افرادی که به صورت مداوم دارو های کورتیکو استروئیدی مصرف می کنند. زنانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. در افرادی که سلول های پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد. زنانی که قبل از تولد، در معرض دی اتیل استیل بسترول باشند.

کاربرد تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر در تشخیص و مشکلات بیماری های رحم از جمله گزارش وجود یا عدم وجود سلول های غیر طبیعیکاربرد دارد. تشخیص سرطان دهانه رحم، تشخیص ویروس HPV، عفونت های واژینال و … از جمله کاربرد های مهم این تست می باشد.

بهترین زمان انجام تست پاپ اسمير

پاپ اسمیر یک معاینه داخلی می باشد که که مممولا جهت تشخیص سرطان دهانه رحم صورت می پذیرد. توصیه می شود خانم هایی که بین سنین 30 تا 60 سال قرار دارند هر 2 سال یکبار این تست را انجام دهند. در ابتدا پزشک از شما سوالاتی را می پرسد و از شما خواسته می شود به آن ها پاسخ دهید. لازم است سابقه پزشکی خود را ارائه دهید و چنانچه به هر نوع بیماری مبتلا هستید یا هر نوع دارویی که مصرف می کنید را به او اطلاع دهید.

چه افرادی می توانند آن را انجام ندهند؟

اکثر پزشکان معتقدند، تست پاپ اسمیر زنانی که تا 65 سالگی منفی بوده است، بعد از آن دیگر لازم به انجام این تست نمی باشد. گاهی اوقات خانم ها مجبور هستند که هیسترکتومی انجام دهند. هیسترکتومی به معنای برداشتن کل رحم می باشد. اگر هیسترکتومی برای شرایط غیر سرطانی انجام شده باشد، بعد از آن می توانید این تست را متوقف کنید. اما اگر برای شرایط سرطانی انجام شده باشد، بعد از آن هم ممکن است پزشکان توصیه کنند که آن را انجام دهید.

اقدامات لازم قبل از انجام تست پاپ اسمیر

خانم هایی که می خواهند تست پاپ اسمیر انجام دهند از دو روز قبل نباید رابطه جنسی داشته باشند و باید از دوش گرفتن خودداری کنند. استفاده از لوبریکات، دوش واژینال، اسپرم کش ها، داروهای ضد بارداری، فوم و کرم واژینال، داروهای واژینال و … که ممکن است سبب از بین رفتن سلول های غیرطبیعی واژن شوند ممنوع است. پزشکان توصیه می کنند که زنان در قاعدگی پاپ اسمیر را انجام ندهند، چون ممکن است سلول های غیر طبیعی با خون شسته شوند. انجام این تست را با مشورت پزشک خود به چند روز بعد از قاعدگی موکول کنید.

تست پاپ اسمیر در دوران قاعدگی

در دوران یائسگی نباید تست پاپ اسمیر انجام دهید، زیرا سلول های خونی سبب ایجاد خطا در جواب تست خواهند شد. دو هفته پس از شروع عادت ماهیانه، بهترین زمان برای تست پاپ اسمیر می باشد.

زمان تکرار تست پاپ اسمیر

در ابتدا در ویدئو زیر توضیحات دکتر شهزاد شریف زاده را درباره زمان تکرار تست پا اسمیر مشاهده کنید:

 

زمان تکرار تست پاپ اسمیر که یک تست غربالگری سرطان های دهانه رحم است، اگر که تست انجام شده برای بیمار تست سالم باشد و مشکلی وجود نداشته باشد، تکرار آن 3 سال بعد لازم است که برای بیمار انجام شود. در صورتی که تست انجام شده همزمان به صورت co-test انجام شود، یعنی اینکه همزمان با آن تست HPV نیز برای بیمار انجام شده و نرمال باشد، زمان تکرار آن 5 سال بعد است.

نتایج کاذب پاپ اسمیر

آزمایش پاپ اسمیر روشی مطمئن و بدون خطر برای غربالگری می باشد. گاهی اوقات ممکن است، بعضی شرایط پیش بیاید که نتایج کاذب را نشان دهد، هرچند احتمال این هم کم است. با این وجود اگر سلول های سرطانی در یک آزمایش تشخیص داده نشود، در آزمایش بعدی، حتما مشخص خواهد شد. در بعضی شرایط ممکن است، فرد سلول های غیر طبیعی داشته باشد، ولی در آزمایش نشان داده نشود. این شرایط عبارت اند از:

تعداد سلول های سرطانی، بسیار کم باشد. شرایطی که سلول های التهابی یا خون وجود داشته باشد و سلول های سرطانی را پوشانده باشند. شرایطی که سلول های کافی وجود نداشته باشند.

 

هزینه-تست-پاپ-اسمیر

نحوه انجام پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر توسط بهترین متخصص زنان و در مطب انجام می شود. باید مددجو روی یک تخت به پشت دراز بکشد و سپس زانو های خود را به طرف بیرون خم کند و پاشنه های پا را روی قسمتی به نام رکاب قرار دهد. در این زمان پزشک اسپکولوم را داخل واژن قرار می دهد و به وسیله این ابزار، دیواره های واژن از هم جدا می شوند. ممکن است در اثر استفاده از اسپکولوم، احساس فشار در لگن داشته باشید. پزشک در این حالت می تواند دهانه رحم را مشاهده می کند. پزشک با استفاده از اسپاتول( دستگاه صاف کننده مسطح ) و برس نرم، نمونه هایی از دهانه رحم را بیرون می آورد. نمونه بیرون آورده شده، به داخل ظرف هایی مخصوص انتقال داده می شوند. نمونه های جمع آوری شده، جهت بررسی میکروسکوپی دقیق به آزمایشگاه فرستاده می شود. در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی می شوند. به این صورت اگر سلول های سرطانی وجود داشته باشد، تشخیص داده می شوند.

جواب تست پاپ اسمیر

اگر در آزمایشگاه فقط سلول های طبیعی مشاهده شده باشد، می گویند که جواب پاپ اسمیر منفی بوده است. اگر سلول های غیر طبیعی مشاهده شود، یعنی جواب تست مثبت بوده است ولی به این معنا نیست که حتما به سرطان مبتلا هستند. در تست های مثبت، برخی اصطلاحات پزشکی بکار برده می شوند که با همدیگر متفاوت هستند و هر کدام معنی خاصی دارند. برخی از این اصطلاحات عبارت اند از:

  • ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی: این اصطلاح برای نشان دادن احتمال سلول های پیش سرطانی بکار برده می شود. اگر تغییرات زیادی مشاهده نشود، یعنی فاصله زیادی تا سرطانی شدن وجود دارد.
  • سلول های سنگفرشی آتیپیک: در صورت نوشته شدن این اصطلاح در جواب پاپ اسمیر، باید آزمایش های جهت بررسی ویروس پاپیلومای انسانی انجام شود. اگر به عفونت هم مبتلا نباشد، نگران کننده نیست و  جواب تست طبیعی می باشد.
  • سلول آدنوکارسینوما: این اصطلاح در پاپ اسمیر به این معنی می باشد که احتمال سرطان خیلی زیاد می باشد.
  • سلول غده ای غیر طبیعی: این سلول ها مشخص نیستند که سرطانی می باشند یا نه. باید آزمایشات بیشتری انجام شود.

کلام آخر

سرطان دهانه رحم ممکن است هنگام بروز هیچ گونه علائمی از خود نشان ندهد یا فقط در موارد پیشرفته علائم داشته باشد، به همین دلیل انجام تست پاپ اسمیر جهت برداشتن نمونه از سلول های دهانه رحم و بررسی آزمایشکاهی آن برای تشخیص سرطان دهانه رحم از اهمیت بالایی برخوردار است. برای انجام این کار حتما به متخصص زنان و زایمان با تجربه مراجعه نمایید.

بهترين جراح زيبايي واژن در اصفهان

دکتر شهزاد شریف زاده

فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه نجف آباد سال۱۳۸۲
فارغ التحصیل تخصص زنان ‌زایمان از دانشگاه جندی شاپور اهواز

برچسب ها:

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 2 =

تماس با پزشک