عمل برداشتن رحم، که به آن هیسترکتومی گفته شده از جمله جراحیهای رایج در میان زنان میانسال به شمار میرود. هدف از این جراحی، درمان مشکلات و بیماریهای رحم و تخمدان ذکر شده است. پیشرفت تکنولوژی در علم پزشکی باعث شده تا از روشهای مختلفی جهت انجام این عمل استفاده شود. در این عمل جراحی، رحم که وظیفه رشد و نمو جنین را برعهده داشته به طور کامل از بدن خارج میشود. البته راههای درمانی دیگری به غیر از عمل وجود داشته که باید تحت نظر بهترین متخصص زنان انجام شود. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم در مورد عمل برداشتن رحم و هر چیزی که باید در مورد آن بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
عمل برداشتن رحم در چه مواقعی ضرورت پیدا میکند؟
- احساس شدید درد در ناحیه لگن به مدت طولانی
- مشاهده فیبروم (تودههای سرطانی) در جدارهی رحم
- سرطان رحم، تخمدان یا لولهی فالوپ
- تجربهی خونریزیهای شدید (خارج از کنترل) در دوران قاعدگی
- اندومتریوز رحم (این مشکل زمانی رخ خواهد داد که بافت اندومتریال رحم در قسمتهای دیگر نظیر: داخل لگن رشد نماید.)
- آدنومیوز رحم (مشکلی است که طی آن دیوارههای رحم به طور غیر طبیعی ضخیم میشود.)
در صورت بروز هر کدام از این مشکلات، ضروری است که فرد با یک پزشک متخصص مشورت نماید. سپس با توجه به نتیجه آزمایشات و نظر پزشک، عمل برداشتن رحم انجام شود. البته ذکر این نکته ضروری است که امکان دارد متخصص زنان و زایمان با وجود مشاهده هر کدام از این عارضهها، درمانهایی به غیر از جراحی را برای بیمار در نظر بگیرد. در صورت عدم مشاهده علائم بهبود در فرد بیمار، آخرین مرحله انجام عمل جراحی است.
عمل برداشتن رحم به چه صورتی امکانپذیر است؟
هیسترکتومی از جمله جراحیهای مهم زنان بوده که پزشک به برداشتن جزئی از رحم یا کل آن اکتفا میکند. در عمل برداشتن رحم، این ارگان مهم از طریق ایجاد برش در پایین شکم برداشته خواهد شد. البته بستگی به نظر پزشک متخصص داشته که طی عمل بخشی از رحم یا کل آن را بردارد. گاهی اوقات امکان دارد که پزشک تنها به برداشتن رحم اکتفا نکرده و همراه آن تخمدانها یا لولههای رحمی را هم از بدن خارج سازد. ویدئوی زیر شما را با روش های مختلف برداشتن رحم آشنا می کند:
روشهای مختلفی در مورد این عمل وجود داشته که در زیر به آنها اشاره کردهایم:
عمل برداشتن رحم از طریق شکم
عمل برداشتن رحم، روشهای مختلفی داشته که به شدت بیماری فرد بستگی دارد. در این جراحی، بیهوشی یا به صورت کامل و یا به صورت موضعی انجام میشود که نظر پزشک متخصص در این زمینه ارجحیت دارد. پزشک در این عمل، رحم را با ایجاد برش بزرگ در ناحیه شکم خارج میکند. این برش یا به صورت افقی یا به صورت عمودی ایجاد میشود.
عمل برداشتن رحم از طریق واژن
عمل برداشتن رحم از طریق واژن از جمله عملهای دیگری بوده که میتوان به آن اشاره نمود. در این جراحی، پزشک با ایجاد برشهای کوچک در ناحیه فوقانی واژن، رحم را از بدن خارج میکند. امکان خارج کردن لولهها یا تخمدانها از این طریق امکانپذیر است.
عمل برداشتن رحم از طریق لاپاراسکوپی
یکی دیگر از روشها جهت انجام جراحی هیسترکتومی، استفاده از تکنیکهای لاپاراسکوپی است. پزشک جهت قرار دادن ابزار لاپاراسکوپی اقدام به ایجاد برش در قسمتهای مختلف زیر ناف میکند. سپس حفرهی شکمی را با گاز دیاکسید کربن پر کرده تا پزشک بتواند تمامی قسمتهای داخلی بدن را مشاهده نماید. در نهایت رحم را از طریق برش در ناحیه شکم یا از طریق واژن خارج میکنند. لازم به ذکر است که جراحی هیسترکتومی از طریق ابزار لاپاراسکوپی عوارض کمتری در مقایسه با روشهای دیگر دارد.
عوارض بعد از جراحی هیسترکتومی
عمل برداشتن رحم به مانند جراحیهای دیگر، یکسری عوارض از پیش تعیینشدهای دارد. نقاهت بعد از عمل این جراحی طولانیمدت بوده اما بهبودی بیمار پس از گذراندن دوران آن به زودی حاصل میشود. از جمله عوارض عمل هیسترکتومی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- خونریزی و عفونتهای ناشی از داروهای استفاده شده در بیهوشی
- آسیبدیدگی روده
- آسیبدیدگی مثانه
- عفونتهای ادراری
اگر بیمار قبل از دوران یائسگی جهت برداشتن رحم خود اقدام نماید با مشکلاتی نظیر: خشکی واژن، گرگرفتگی، احساس درد به هنگام رابطهی جنسی و اختلالات خلقی مواجه خواهد شد. با مشاهده عوارض ناشی از عمل، بهتر است که از راهنماییهای فرد متخصص در این زمینه استفاده نمایید.
اقداماتی که باید بعد از جراحی هیسترکتومی انجام دهید:
اقدامات بعد از عمل برداشتن رحم از مهمترین مواردی است که باید مورد توجه فرد بیمار قرار گیرد. البته این اقدامات مراقبتی بسته به اینکه پزشک از چه روشی برای جراحی هیسترکتومی استفاده کرده در هر فردی متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، دوران نقاهت فردی که به خاطر خونریزی جهت برداشتن رحم خود اقدام کرده در مقایسه با فرد مبتلا به بیماری سرطان تخمدان یا رحم، بسیار سریعتر اتفاق خواهد افتاد. مسلما، عمل جراحی هیسترکتومی در افراد مبتلا به سرطان سختتر بوده و دوران نقاهت طولانیتری باید سپری گردد. بعد از 48 ساعت، بیمار میتواند به خانهی خود بازگردد. آندسته از بیمارانی که عمل لاپاراسکوپی انجام دادهاند، میتوانند فعالیتهای روزمرهی خود را بعد از گذشت دو هفته انجام دهند. اما آندسته از بیمارانی که عمل جراحی باز داشتهاند، 6 الی 8 هفته نیاز است که به طور کامل بهبود یابند. ضروری است که بیمار در دوران نقاهت خود از انجام فعالیتهای زیر به شدت پرهیز نماید:
- بلند کردن اشیای سنگین
- استفاده از وان حمام
- رفتن به استخر
- برقراری رابطهی جنسی
برقراری رابطهی جنسی بعد از عمل جراحی هیسترکتومی
نگرانی زیادی از سوی افراد در زمینه برقراری رابطهی جنسی بعد از عمل برداشتن رحم مطرح شده است. اما شواهدی دال بر تاثیر منفی این عمل جراحی در زمینه برقراری رابطهی جنسی وجود ندارد. اکثر پزشکان توصیه کردهاند که بعد از 6 الی 8 هفته پس از دوران بهبود میتوانید رابطهی جنسی با شریک خود را از سر بگیرید. اگرچه احساس خستگی در هفتههای اول بهبودی کاملا طبیعی بوده اما بعد از گذشت این دوره میتوان بدون درد و ناراحتی جهت برقراری رابطهی جنسی اقدام نمود.
تحقیقات زیادی در مورد برقراری رابطهی جنسی بعد از عمل جراحی انجام شده است. در بعضی از موارد، علاقهی زنان به برقراری رابطه نسبت به قبل بیشتر شده و میتوانند به راحتی به ارگاسم برسند. در بعضی موارد هم عدم رغبت فرد به برقراری رابطه وجود داشته که دلیل آن هم به افسردگی و احساس کمبود بعد از عمل مربوط میشود. البته نگرانی جدی درباره باقیماندن عوارض بعد از عمل جراحی هیسترکتومی در طولانیمدت وجود ندارد.
هزینه عمل برداشتن رحم در اصفهان
برای خانم هایی که در شهر اصفهان زندگی می کنند و بنا بر عللی که نام بردیم قصد عمل برداشتن رحم را دارند، سوال است که هزینه عمل برداشتن رحم در اصفهان چقدر است؟ در جواب باید بگوییم در ابتدا باید به متخصص زنان مراجعه و تحت معاینه و بررسی های لازم قرار بگیرید و با توجه به میزان درگیری رحم و نوع روش جراحی، هزینه نهایی اعلام می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر با مطب دکتر شهزاد شریف زاده متخصص زنان، زایمان و نازایی در شهر اصفهان تماس بگیرید.
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy
https://www.webmd.com/women/guide/hysterectomy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-hysterectomy/about/pac-20384559
0 Comments