دکتر شهزاد شریف زاده / بیماری و مشکلات زنان / حقایقی درباره سرطان رحم که تا کنون جایی نشنیده اید
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

حقایقی درباره سرطان رحم که تا کنون جایی نشنیده اید

به رشد غیرطبیعی سلول های رحم، سرطان رحم گفته می شود که متاسفانه امروزه بین خانم ها بسیار شایع شده است. رحم عضوی مهم در بدن خانم ها می باشد و جایی است که جنین در دوران بارداری داخل آن رشد می کند. اکثر سرطان های رحم معمولاً از پوشش داخلی رحم (آندومتر) شروع می شود، که به عنوان سرطان آندومتر نیز شناخته می شود. اینکه سرطان رحم چقدر جدی است به مرحله سرطان، گسترش آن و سلامت عمومی بیمار بستگی دارد. عوامل مختلفی در بروز این بیماری موثر هستند که در ادامه به آن می پردازیم و علائم آن را مورد بررسی قرار می دهیم. همچنین درباره راه های تشخیص و درمان این بیماری اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار می دهیم. با ما در ادامه همراه باشید…

سرطان-رحم

سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم، زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غیرطبیعی در رحم رشد می کنند که این رشد غیر قابل کنترل می باشد. دو نوع اصلی از سرطان رحم وجود دارد. سرطان آندومتر از پوشش داخلی رحم (آندومتریوم) شروع می شود و حدود 95٪ از تمام موارد را تشکیل می دهد. سارکوم رحم که در بافت عضلانی (میومتر) ایجاد می شود و شکل نادرتر سرطان رحم است. سرطان رحم اغلب به عنوان سرطان آندومتر شناخته می شود زیرا این شایع ترین شکل است. در صورتی که این بیماری در مراحل اولیه درمان شود، شانس زنده ماندن بیمار بیشتر می شود.

علائم سرطان رحم

خونریزی غیر معمول واژینال، شایع ترین علامت سرطان رحم است، به خصوص بعد از دوران یائسگی. علائم در مراحل اولیه پیشرفت ممکن است بسیار کم باشد اما با رشد بیشتر سلول های سرطانی، علائم بیماری بروز پیدا می کند. سایر علائم رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پریودهای سنگین تر از حد معمول یا تغییر در دوره های شما
  • خونریزی بین پریودها
  • قاعدگی هایی که بدون وقفه ادامه می یابد.
  • ادرار دردناک
  • درد حین برقراری رابطه جنسی

علائمی که کمتر رایج می باشند، عبارتند از:

  • ترشح آبکی که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد.
  • کاهش وزن بی دلیل
  • مشکل در ادرار کردن یا تغییر در کارکرد روده
  • درد شکم
  • بی اشتهایی
  • مشاهده خون در ادرار و مدفوع

توجه داشته باشید که این علائم ممکن است به دلایل دیگری ایجاد شود، اگراین علائم را مشاهده کردید حتما به بهترین متخص زنان و زایمان برای بررسی بیشتر مراجعه نمایید. در صورت داشتن خونریزی های غیرطبیعی یا خونریزی در دوران یائسگی این مشکل را با پزشک خود در میان بگذارید.

علت سرطان رحم

برای بسیاری از خانم ها سوال است که علت سرطان رحم چیست و چه عواملی در بروز آن دخیل می باشند. با وجود اینکه علت دقیق و مشخصی برای این بیماری وجود ندارد اما فاکتورهای زیادی می توانند ریسک ابتلا به آن را افزایش دهند. در ادامه به بررسی علل این بیماری می پردازیم:

یائسگی

خانم های یائسه بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم می باشند.

شروع زودرس پریود

افرادی که پریود زودرس داشته اند و قبل از سن 12 سالگی قاعدگی آن ها آغاز شده است بیشتر در معرض سرطان رحم قرار دارند.

سن

 با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان رحم افزایش می یابد. بیشتر سرطان های رحم بعد از 50 سالگی اتفاق می افتد.

سبک زندگی ناسالم و چاقی

سبک زندگی ناسالم و عدم تحرک و همچنین استفاده از غذاهای چرب می تواند خطر ابتلا به چندین سرطان از جمله سرطان رحم را افزایش دهد. غذاهای چرب کالری بالایی دارند که می تواند منجر به چاقی شود. اضافه وزن عامل خطر این عارضه است.

سابقه خانوادگی

 برخی از والدین جهش های ژنتیکی (تغییرات) را برای سرطان کولورکتال غیرپولیپوز ارثی (HNPCC) منتقل می کنند. این وضعیت ارثی خطر ابتلا به طیف وسیعی از سرطان ها از جمله سرطان آندومتر را افزایش می دهد.

بیمارهای ژنتیکی

داشتن یک بیماری ژنتیکی مانند سندرم کاودن یا سندرم لینچ می تواند در ابتلا به سرطان رحم موثر باشد.

سایر علل ایجاد این بیماری عبارتند از:

  • داشتن فشار خون بالا یا دیابت
  • تومورهای تخمدان قبلی یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • استفاده از درمان جایگزینی هورمون تنها با استروژن یا درمان باروری
  • پرتودرمانی قبلی لگن
  • مصرف تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه (مزایای درمان سرطان سینه معمولاً بیشتر از خطر سرطان رحم است. (اگر نگران هستید با پزشک خود صحبت کنید).
درمان-سرطان-رحم

تشخیص سرطان رحم

برای تشخیص اینکه آیا به سرطان رحم مبتلا شده اید یا خیر باید به متخصص زنان مراجعه کنید. مراجعه به موقع به پزشک و تشخیص زودهنگام آن می تواند از پیشرفت آن و سرایت به دیگر بخش های بدن جلوگیری کند. ابتدا پزشک از شما شرح حال می گیرد و درباره وجود سابقه سرطان رحم از شما سوال می پرسد. روش های تشخیص سرطان رحم عبارتند از:

  • معاینه واژینال
  • معاینه لگنی
  • سونوگرافی ترانس واژینال
  • پاپ اسمیر
  • نمونه برداری و هیستروسکوپی رحم
  • کورتاژ تشخیصی
  • آزمایش خون
  • TUV برای بررسی تغییر در ضخامت لایه پوشاننده رحم

درمان سرطان رحم

برای اکثر زنان مبتلا به سرطان رحم، جراحی تنها درمان مورد نیاز خواهد بود، به خصوص اگر سرطان به موقع تشخیص داده شود و به سایر قسمت های بدن گسترش نیافته باشد.

جراحی

با استفاده از روش جراحی، رحم و همچنین دهانه رحم برداشته می شود که به آن هیسترکتومی کامل گفته می شود. در صورت برداشتن لوله های فالوپ و هر دو تخمدان، سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه نامیده می شود. برداشتن تخمدان ها به دلیل تولید استروژن می باشد که سبب رشد سرطان تخمدان می شود.

با برداشتن رحم و تخمدان ها فرد قدرت باروری خود را از دست می دهد، به همین دلیل قبل از انجام این جراحی باید با پزشک مشورت نماید. پس از اتمام جراحی پزشک دستورالعمل هایی درباره مراقبت های بعد از جراحی و زمان مناسب برای برقراری رابطه جنسی را به شما ارائه می دهد.


پرتودرمانی یا رادیوتراپی

پرتودرمانی، استفاده از اشعه ایکس، گاما یا ذرات هسته ای می باشد که جهت برای از بین بردن سلول های سرطانی انجام می شود. پرتودرمانی در ناحیه لگن ممکن است باعث یائسگی شود، بنابراین، اگر نگران تأثیر درمان بر باروری خود هستید، مهم است که قبل از شروع درمان، این مورد را با پزشک خود در میان بگذارید.

هورمون درمانی

در صورتی که جراحی گزینه مناسبی برای درمان بیمار نباشد، پزشک هورمون درمانی را تجویز می کند. هورمون درمانی در مواقعی که سرطان پیشرفته شده یا عود کرده باشد انجام می شود. پروژسترون اصلی ترین درمان هورمونی برای زنان مبتلا است و به شکل قرص یا تزریق توسط پزشک در دسترس می باشد. هورمون درمانی می تواند به درمان سرطان و کنترل علائم کمک می کند.

شیمی درمانی

شیمی درمانی برای درمان سرطان رحم پیشرفته که به روش های درمانی دیگر مانند جراحی یا رادیوتراپی جواب نداده است، انجام می شود. این روش از تزریق داروی داخل وریدی انجام می شود و بعضی از داروها نیز به صورت خوراکی توسط بیمار مصرف می شود.

بهترين جراح زيبايي واژن در اصفهان

دکتر شهزاد شریف زاده

فارغ التحصیل پزشکی عمومی دانشگاه نجف آباد سال۱۳۸۲
فارغ التحصیل تخصص زنان ‌زایمان از دانشگاه جندی شاپور اهواز

برچسب ها:

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − هجده =

تماس با پزشک